Tijdens het afgelopen D66 congres in Breda gaf Annabel Broer, voorzitter van de Jonge Democraten, traditiegetrouw een uitstekende speech. Hierin riep de JD-voorzitter D66 leden op om de moederpartij weer een beetje wakker te schudden, om hen eraan te herinneren waarom die kiezer nou juist voor D66 heeft gekozen en hen weer even uit de gedetailleerde inhoudelijke politiek te halen om te dromen over de toekomst. Dat is namelijk D66; radicaal dromen en pragmatisch drammen. Of het nu om het klimaat gaat, om het drugsbeleid, of om het onderwijs of Europa.

Ons voornemen in 2020 is om voor D66 Amsterdam hetzelfde te doen; de partij moet wakker gehouden worden, want er is werk aan de winkel. Amsterdam is nog niet het liberale, progressieve paradijs waar we graag van dromen en D66 staat er niet goed voor in de peilingen. In Amsterdam liggen de grootste politieke uitdagingen van Nederland; het lerarentekort is torenhoog, drugscriminaliteit neemt de stad over en een betaalbare woning vinden in Amsterdam is bijna onmogelijk. Deze uitdagingen kunnen de sociaal-liberale bijdrage heel goed gebruiken, want juist op deze ingewikkelde vragen kan D66 wél een antwoord geven. Dus waarom lukt het nog niet? Wat is het probleem?

Het probleem is niet dat D66 Amsterdam niet links genoeg is en ook niet dat het niet rechts genoeg is. Nee, D66 Amsterdam is niet D66 genoeg. 

Als het minder gaat met de partij, dan wordt er vaak gelijk gekeken naar de vertegenwoordigers. En ja, zij moeten zeker ook aan de bak, maar we vragen ook meer van u als D66-lid. Om goed uit de verf te komen en om de vertegenwoordigers eraan te herinneren waar de partij ook alweer voor staat, zijn er actieve leden nodig, niet alleen in besturen, of tijdens het flyeren op straat, maar vooral als kritische meedenkers op (stads)congressen. Een stadscongres is bedoeld om met scherpe vragen de vertegenwoordigers tot denken aan te zetten en met hen in discussie te gaan over de partijlijn en het beleid, niet om slechts onder het genot van een borrel te komen lobbyen om dit achteraf op LinkedIn te kunnen delen. Misschien dat de Oudere Democraten hier nog iets van de Jonge Democraten kunnen leren.

Het is aan de leden, juist als D66 niet de juiste koers vaart, om van zich te laten horen. Jij als lid doet er toe, dus wees veel minder bescheiden en durf kritisch te zijn en mee te denken. Je hoort immers bij de magere 2% van de bevolking die daadwerkelijk lid is van een politieke partij en die dus bereid is echt mee te doen aan het politieke proces, niet omdat dat altijd leuk is, maar omdat dat altijd belangrijk is. Alleen op die manier zorgen we ervoor dat D66 Amsterdam weer D66 genoeg wordt. Laten we dus niet in een winterslaap doezelen, maar als team achter onze partij gaan staan. Als een publiek van Ajax dat hen aanmoedigt tijdens die moeilijke uitwedstrijden, of we er nou dicht bovenop zitten vanaf de zijlijn, of dat we thuis juichend vanaf de bank kijken. We hebben gezien hoe ver we dan kunnen komen.

Jelt Pekaar, namens het bestuur van de Jonge Democraten Amsterdam

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.