Wij stellen 4 vragen aan Amsterdamse D66 leden. In quarantaine. We moeten nog even volhouden. Maar het eind gloort. Wij ronden dan ook af met de vraag; wat is het eerste wat je gaat doen in Amsterdam als straks alles weer mag?

Reinier van Dantzig is fractievoorzitter en lijsttrekker van D66 Amsterdam en hij is mede-eigenaar van een bar in het Vondelpark. 

 

Hoe gaat het met je?
Normaal heb in een dynamisch leven, ondernemer in de horeca en de politiek, maar in de week van 15 maart veranderde dat opeens radicaal. De eerste week was hectisch, veel stress of we onze rekeningen straks nog konden betalen en op stel en sprong alle zaken afsluiten. Belangrijk voor mij is dat we in ieder geval ons personeel kunnen betalen. Gelukkig heeft Wouter Koolmees met zijn NOW- regeling daar enorm mee geholpen. Het zal nog steeds een gevecht worden niet kopje onder te gaan in deze periode, maar bijna alle ondernemers zitten in dit schuitje en er is daarom ook veel samenhorigheid. Politiek kwam ook vrijwel direct op een lager pitje omdat de meeste raadsvergaderingen tijdelijk werden geschrapt, dus heb ik mij de eerste tijd geconcentreerd op zo veel mogelijk mensen benaderen die geraakt worden, zoals ondernemers, instellingen uit de culturele sector en mensen in de zorg, om te vragen hoe het gaat en wat wij als politiek kunnen betekenen. Ik werk veel uit huis, dus ik ben veel bij ons zoontje van bijna 1 en dat is natuurlijk een hele mooie bonus. En ik heb tijd om veel te koken, waar ik enorm van kan genieten. Dus ik vermaak me nog wel hoor…

Wat (een les, een gewoonte, een voorwerp) neem je mee uit deze crisis?
De saamhorigheid in de stad is fantastisch, zo veel mensen die elkaar willen helpen, adviezen delen om de crisis te doorstaan en veel creativiteit om de rekeningen te betalen aan het einde van de maand. ‘We moeten het samen doen’ hoor je elke dag wel ergens, maar in ons Mokum zie ik dat echt dagelijks in de praktijk. Ik zou het te gek vinden als dat overblijft

Wat neem je níet mee uit deze crisis?
De arbeidsmarkt. Je merkt nu wel hoe verrot het systeem is en hoe kwetsbaar je bent met een flexcontract of als zzp’er. Binnen de looncompensatie worden flexwerkers ook vergoed, maar toch hoor ik veel verhalen van flexwerkers die geen loon meer krijgen. En de meeste zzp’ers moeten nu leven van de TOZO, fantastisch dat het er is maar met €1050,- mag je in Amsterdam blij zijn als je je huur kan betalen.

Wat is het eerste dat je in Amsterdam gaat doen als alles weer mag?
Mijn ouders en mijn beste vrienden knuffelen. Nooit gedacht dat ik een kus van mijn moeder of een aai over mijn bol van mijn vader zo zou missen als 34- jarige, maar ik tel de dagen echt af tot een familie-groepshug.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.